Tiny Houses: zo wil ik wonen!

Tiny Houses zijn er in allerlei soorten en maten. En net als de term duurzaam wordt ook de benaming Tiny Houses op verschillende manieren gebruikt. De oorspronkelijke gedachte van Tiny House is een uitgesproken stijl van bewust leven. Tiny Houses zijn vaak unieke vormvrije en bio-based woonobjecten met een minimale ecologische voetafdruk.

In Tiny Houses verbruiken bewoners minder energie en bouwmaterialen en bewaren ze minder spullen. Het ontwerp is afgestemd op eigen wensen en behoeften. Ook hebben Tiny Houses nog vaak een tijdelijk karakter, een lichte of geen fundering en zijn ze verplaatsbaar. Daarnaast zijn de huisjes zelfvoorzienend, compact en compleet. Het zelfvoorzienende en het kleine formaat maar meer nog de bewuste levensstijl van de bewoners vergroot

In 2018 deden studenten Rechten van de Hanzehogeschool onderzoek naar de haalbaarheid van Tiny Houses. Uit een korte rondvraag in de regio bleek toen al dat jongeren graag in hun eigen gemeente blijven wonen. Ook toen was een woning voor veel jongeren niet haalbaar. Studenten van het Alfa College en de Hanzehogeschool ontwierpen diverse kleinere woningen. Echter de tijd bleek er niet rijp voor. Nu er steeds meer burgerinitiatieven ontstaan en de wooncrisis steeds meer aandacht krijgt, is het moment aangebroken om het onderwerp weer op de agenda van de IWP Westerkwartier te plaatsen. We doen dit samen met de ‘Tiny House Community Westerkwartier’: een burgerinitiatief dat pleit voor een andere aanpak van het woonbeleid. Samen met dit burgerinitiatief hebben we een onderzoekprogramma ‘Zo wil ik wonen’ geformuleerd met als belangrijkste onderwerpen:

  • Nieuwe woonvormen en opdrachtgeverschap;
  • Hoe sturen vergunningen waar gebouwd mag worden;
  • Op zoek naar geschikte bouwlocaties;Hoe komt de prijs van grond tot stand;
  • Zijn erfpacht-regelingen een oplossing voor het betaalbaar maken van woningen;
  • Burgerparticipatie en omgevingswet;
  • Rechtsvormen en contractvormen;
  • De maatschappelijke businesscase;

In de nieuwe woonfilosofie is de bewoner zelf nauw betrokken bij het ontwerp en mogelijk ook bij de bouw van zijn of haar huis. Dat betekent dat de huisjes er bijna allemaal anders uitzien, omdat ieders persoonlijke voorkeuren anders zijn. Het gaat om de woonidentiteit: het huisje is als het ware voor zijn bewoner op maat gemaakt en past als een handschoen. Verder is de verbinding met natuur een belangrijke waarde. Denk hierbij aan duurzaam bouwen voor een lage ecologische voetafdruk. Lees hier meer interessante info. Ook de blog van Marjolein Jonker is een aanrader.