Proeftuin gasvrije wijken Midwolde, Oostwold en Lettelbert

Aanleiding

De MOL-dorpen in Groningen, Midwolde, Oostwold en Lettelbert, worden snel aardgasvrij. Westerkwartier is namelijk door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geselecteerd voor deelname aan het programma Aardgasvrije wijken. Wat betekent dat de dorpen dienen als proeftuin waar geleerd wordt hoe een wijkaanpak aardgasvrij kan worden ingericht en opgeschaald. Dat werd duidelijk op 10 maart, toen de derde selectie gemeenten die deel kunnen nemen aan het programma bekend werd gemaakt.

Ingezet op woningisolatie

Tijdens de eerste twee selectierondes werden 46 proeftuinen aangewezen en bleken er voldoende te zijn met midden of hoge temperatuur warmtenetten, waterstof en groen gas. Maar er waren onvoldoende wijken met een goede aanpak voor een warmtenet op basis van lage temperaturen en duidelijke plannen voor woningisolatie. Hier werd dan ook bij de derde inschrijfronde specifiek om gevraagd.

De MOL- dorpen presenteerden daarop een stapsgewijze aanpak met een sterke inzet op woningisolatie, zoals spouwmuurisolatie, en deels hybride warmtepompen. Verder wordt er ingezet op all-electric in de drie dorpen. Bij het initiatief spelen de actieve dorpsverenigingen een belangrijke rol.

Kijk hier voor meer info.

Waarom willen we dit?

Het Programma Aardgasvrije Wijken, dat ook wel PAW wordt genoemd dient ervoor om te leren en om de energietransitie te versnellen, zodat Nederland van het aardgas af kan. Het doel is om stapsgewijs de uitstoot van CO₂ te beperken die vrijkomt bij het verwarmen van gebouwen. Uiteindelijk zou de uitstoot in 2050 tot 0 gereduceerd moeten zijn.